Át kell öblíteni a szűrőpapírt használat előtt?

Át kell öblíteni a szűrőpapírt használat előtt?

A kávé szűrőpapír öblítése

A harmadik hullámmal érkező, New Wave kávéforradalomban a High End kávézók már olyan kézműves barista módszerekkel készítenek kávét, mint a Pour Over, vagy Cold Brew…

Most az előbbiről ejtsünk néhány szót, azaz a Pour Over (pl. Hario V60) kávékészítésről. A barista mester a kávékészítést azzal kezdi, hogy forró vízzel átöblíti a papírfiltert.

Hogy miért teszi? – tesszük fel a kérdést jogosan…

Gondoljunk csak bele; a legtöbb papírszűrő nem fehéredett ki magától, lehet, hogy olyan vegyszereket is használnak, mint a fehérítő. öblítés nélkül a szűrők jellegzetes papírízt adhatnak a kávénak. Ez határozottan igaz a világosabb pörkölések esetén. A nem kívánt ízjegyek elkerülése érdekében tegyük azt, amit a profik, és használat előtt öblítsük át forró vízzel a papírszűrőt. Ez segít elkerülni a nem kívánt ízeket, valamint előmelegítjük a kannánkat is, amellyel a kávét készíteni fogjuk.

Fontos a megfelelő felszerelés

Az olcsóbb kategóriájú, tömeggyártott szürőknél mégjobban felfedezhető az íz-szennyezettség, ezért érdemes egy kicsivel többet fizetni a minőségibb szűrőkért, mint például a Krups, vagy Hario papírfilterek.

Találhatunk egészen zöldbarát megoldást is, mint a speciális bambuszrostból és más anyagokból készült szűrő, melynél vegyianyagok helyett oxigén segítségével fehérítik a szűrőpapírt. 

A Pour Over főzésnél a másik szűrőlehetőség a finomhálós, újrafelhasználható fémszűrő. Rendszeresen tisztítani kell, hogy eltávolítsuk róla a kávéolaj-lerakódásokat, amelyek avasodást idézhetnek elő. A fémszűrő használatával valószínűleg némi üledék is kerülhet a csészébe, éppen ezért a legtöbben a papírfiltert részesítik előnyben. 

A másik indok a papírfilter mellett az, hogy a papírszűrők némi kávéolajat is magukba szívnak, amely ellenkező esetben keserű ízt adhatna a kávénak.

Borítókép:  Julien Labelle on Unsplash 


Martin Dániel

A kávéblog szerzője:

Martin Dani vagyok, közlés és kávémániás. Mondhatni kávéfüggő. K-val kezdődik, -inre végződik és függőséget okoz a szervezetben, ez a KOFFEIN. Szeretném a kávé világában összegyűjtött tudásomat és tapasztalataimat megosztani Veletek!

A legjobb módja ennek az, ha leírom Nektek. Legtöbbször hétköznapi nyelven, egyszerűen, van, hogy szakzsargonnal kergetve ki mindenkit a világból, ezt megspékelve egy adag humorral és lazasággal.

Időnként pedig a reggeli fekete előtt leírt sorokat egy kanál szarkazmussal kísérve.