Hogyan használjuk a kávétömörítő tampert?

A kávétömörítő tamper célja

Elsőre úgy tűnhet, hogy a frissen leőrölt kávé karszűrőbe történő préselése meglehetősen egyszerű.

Eláruljak egy titkot Nektek? – Ez így is van!

A cél a következetesség, folyamatos, egyforma eredmény elérése…. csináld mindig ugyanúgy! Az őrölt kávénál a végeredmény legyen egyenletesen adagolt, vízszintes és egyforma tömörítés, sík felülettel.

Hagyományosan egy eszpresszót 7 gramm kávéból készítenek, a dupla kávét pedig 14 grammból. Nem kötelező és nem is fontos ezeket a mennyiségeket használni, ám sokkal fontosabb mindig ugyan annyi őrölt kávét használni. Valószínűleg a legegyszerűbb megoldás és módszer, hogy túltöltöd a kávékart kávéval, majd egyszerűen lesöpröd a felesleget az ujjaid segítségével.

Ennél sokkal kifinomultabb az időzített kávédarálás, az adagolókanállal történő mérés és a barista mérlegekkel történő tényleges súly mérése.

Tömörítési erő

Bármelyik módszert is választod, a legfontosabb, hogy az őrölt kávé a karban viszonylag csomómentes és a lehető legegyenletesebb legyen tömörítés előtt. Így, ha nem az ujjaiddal söpröd le a felesleget, akkor rázd meg egy kicsit a kart, vagy kocogtasd oda óvatosan a tampert, hogy valamelyest el legyen egyengetve a kávé. A kávéőrleményen keresztüli kivonatolást az őrlemény finomsága és a tamperálás erőssége határozza meg.

Ha a tamperálás (tömörítés) egyneletes erővel történik, akkor az őrlésfinomság változtatásával szabályozható a kávé átfolyásának mértéke. A szabványos tömörítés kb. 15 kilogramm. Próbáld ki egy fürdőszobai mérlegen, hogy nagyjából milyen érzetet kelt ez, milyen érzés valamit 15 kilós nyomással terhelni. 

Légy óvatos! A mai modern fürdőszobai üvegmérlegek nincsenek barátságban a fém tamperekkel…

A másik lehetőség, ha kalibrált tampert vásárol magának az ember, ezekben egy rugó van, amelyik a megfelelő terhelés esetén kattanó hanngal jelzi, hogy jó munkát végeztünk. Egyszerű!

Hogyan használjuk a tampert?

A legelső és legfontosabb, hogy a portaszűrő (amiben az őrölt kávé van) élei párhuzamosak a munkalappal. A ferde fogantyús karszűrők alaphelyzetben is ebben a pozícióban vannak, míg az egyenes nyelűek esetén meg kell emelni a fogantyút, hogy párhuzamos legyen.

Ha szeretnéd, hogy konyhapultod hosszú éveken keresztül szép legyen, javasolt megvédeni azt és beszerezni egy tamper alátétet, amely egyrészt csúszásmentes, másrészt megóvja a pultot!

Ezt követően a tampert a szűrőbe téve, arra merőlegesen lefelé kell nyomni tenyérrel úgy, hogy a tamper fejét ujjaink segíségével vízszintesen tartjuk a portafilter pereméhez mérten. Miután elértük a kb. 15 kg-os nyomást, hagyjuk abba a nyomáskifejtést, majd óvatosan csavarjuk meg a tampert. Ezzel abszolút kisimítjuk az őrlemény tetejét és elejét vesszük annak, hogy a kávé eetleg a tamperre ragadjon.

Ezt követően a tampert félre is tehetjük és ellenőrizzük, hogy vízszintes és egyenletes e az őrleményünk. A 15 kilós nyomás a kiindulópont. Vannak olyanok, akik szívesebben őrölnek finomabbra és fejtenek ki kisebb nyomást, vagy pont fordítva. A lényeg, hogy következetes legyen! Ha kialakult benned a tamperálás erősségének érzése, akkor a többi tényezőkkel együtt tudod finomítani kedvenc kávéd végeredményét.

Borítókép: wallpapersdc.net


Martin Dániel

A kávéblog szerzője:

Martin Dani vagyok, közlés és kávémániás. Mondhatni kávéfüggő. K-val kezdődik, -inre végződik és függőséget okoz a szervezetben, ez a KOFFEIN. Szeretném a kávé világában összegyűjtött tudásomat és tapasztalataimat megosztani Veletek!

A legjobb módja ennek az, ha leírom Nektek. Legtöbbször hétköznapi nyelven, egyszerűen, van, hogy szakzsargonnal kergetve ki mindenkit a világból, ezt megspékelve egy adag humorral és lazasággal.

Időnként pedig a reggeli fekete előtt leírt sorokat egy kanál szarkazmussal kísérve.