Hogyan tároljuk helyesen a szemes kávét?

Photo: bublikhaus on freepik.com

A kávé tárolásának alapjai

Ahhoz, hogy a legtöbbet ki tudjuk hozni a kávénkból, ahhoz az kell, hogy közvetlenül főzés előtt, frissen őröljük meg a kávébabokat, valamint lehetőleg két héten belül használjuk is azt fel. Nos, ha nincs egy helyi kávépörkölő a közelben (Bar & Roastery), nem valószínű, hogy ez a legjárhatóbb módszer. 

Annak érdekében, hogy a lehető legjobb kőávét tudjuk lefőzni, előfordulhat tehát, hogy a fogyasztásig a kávét bizony tudnunk kell majd tárolni valahol / valahogy. De akkor mi is a legjobb módja a kávé tárolásának?

A kávé ellenségei

A kávé legnagyobb ellenségei nem mások, mint:

  • a levegő,
  • a nedvesség,
  • a hő,
  • és a fény.

Így tehát, ha azt szeretnénk, hogy az őrlésre és fogyasztásra váró kávénk hosszabb ideig is friss és finom maradjon, igyekezzünk a fent soroltaktól minél jobban távol tartani őket. Ez azt jelenti, hogy légmentesen záródó tartályokban, hűvös, sötét és száraz helyen kell őket tárolni. Végső soron szinte bármilyen otthoni kis tárolóedényben tarthatja, amit otthon talál és a felsorolásnak eleget tesz, azonban ha valami speciálisabbat keres, akkor a CoffeeVac vagy a Fellow vákuumzáras tárolóedény a jó választás.

Photo: Travis Rainey on epicurious.com

Szóval akkor a legjobb hely a hűtő igaz?

Nos, a leírás alapján úgy gondolnánk, hogy tökéletes hely a kávé tárolására, kiderült, hogy valójában az egyik legrosszabb opció a kávébab tárolására. A szemeskávé valójában nagyon porozús, tehát könnyen elnyeli a szagokat (a szemeskávét ezért szagtalanításra is lehet használni). Bármilyen kicsit is határozottabb, erősebb szag a hűtőszekrényből jó eséllyel a kávébabba kerül, tönkretéve ezáltal annak ízét.

Az rendben van, ha lefagyasztom a kávét?

És mi lenne ha a kávébabot lefagyasztjuk? Nos, ezt a tesztet Ken Fox és Jim Schulman elvégezte egy kiterjedt, ízre vonatkozó vakteszten keresztül a home-barista.com jóvoltából. Az a helyzet, hogy bizonyos esetekben megfelelő lehet.

Arra a következtetésre jutottak, hogy a pörkölés után közvetlenül, légmentesen zárt, nagyon hideg mélyfagyasztó ládában lefagyasztott kávé íze nem mutatott eltérést 4 hónap tárolás után a frissen prökölt, nem fagyasztot kávéjéhoz képest. Így arra a következtetésre jutottak, hogy ez a módszer megfelelő az eszpresszóhoz pörkölt szemes kávék 4 hónapig való tartosítására.

Ha lefagyasztottuk a szemeskávét, akkor használat előtt legalább egy éjszakára hagyjuk őket felolvadni. A fagyasztott kávébab ugyanis károsíthatja a darálókat – különösen az automata kávéfőzőgépek darálóját. Ha egyszer már felengedett a kávé, azt TILOS visszafagyasztani, mivel a páralecsapódás miatt a kávébab nedvességet szív magába. Így tehát kisebb zacskókban érdemes lefagyasztani, akkorákban, amelyek nagyjából 1 heti adagot fednek le, azon belül felhasználható.

Röviden összefoglalva, ne fagyasszuk le a kávét, ha nem muszáj, hanem légmentesen záródó, száraz, hűvös, sötét helyen tároljuk azt. Természetesen pedig a legjobb ízélmény elérése érdekében törekedjünk arra, hogy mindig fogyasztás előtt, frissen őröljük le a kávét.


Martin Dániel

A kávéblog szerzője:

Martin Dani vagyok, közlés és kávémániás. Mondhatni kávéfüggő. K-val kezdődik, -inre végződik és függőséget okoz a szervezetben, ez a KOFFEIN. Szeretném a kávé világában összegyűjtött tudásomat és tapasztalataimat megosztani Veletek!

A legjobb módja ennek az, ha leírom Nektek. Legtöbbször hétköznapi nyelven, egyszerűen, van, hogy szakzsargonnal kergetve ki mindenkit a világból, ezt megspékelve egy adag humorral és lazasággal.

Időnként pedig a reggeli fekete előtt leírt sorokat egy kanál szarkazmussal kísérve.