Hogyen készül a koffeinmentes kávé?

Hogy történik a kávé koffeinmentesítése?

Te azok közé tartozol, akik vacsora után már nem mernek a kávéivásra gondolni? Vagy épp az orvos tanácsolta azt, hogy ne fogyassz koffeint? Akárhogy is, ma olyan gyakori kérdésekre és rejtélyekre adunk választ, mint: 

Van e egészségügyi előnye? Mennyi koffeint tartalmaz a koffeinmentes kávé egy csésze rendes kávéhoz képest? Hogy vonódik ki belőle a koffein? Ezen kívül képbe fogsz kerülni a koffeinmentes kávék világáról is, valamint ajánlunk egy két isteni koffeinmentes szemeskávét is, így nem kell lemondanod az ízekről, aromákról és nem utolsó sorban a kávé szeretetéről sem.

De mi is az a koffeinmentes kávé?

A koffeinmentes kávé olyan kávé, amelyből valamilyen oldószer segítségével eltávolították a kávé koffeintartalmát. Az eredmény egy csésze kávé, amely alig vagy szinte egyáltalán nem tartalmaz koffeint, különösen a hagyományos kávéhoz képest. Mivel az eljárás eltávolítja a koffeint a kávébabból, ez a kávé eredeti ízeinek egy részét is megfosztja, ezért sok kávéfogyasztó idegenkedik a koffeinmentes kávétól.

Rengeteg minőségi márka létezik azonban, amelyek sok időt és energiát fektetnek abba, hogy mi továbbra is élvezhessük kávéinkat finom ízekkel és aromákkal. Remek példa erre az OrientalCaffe Decaffeinato kávéja, vagy a Coffee B Brasil Decaff-ja.

Mítoszirtás: Van benne koffein!

A kávébab koffeinmentesítésének módszerétől függően a kávébabban maradt koffein mennyisége változhat. Általában a kávé eredeti koffeintartalmának 2-3%-át tartalmazza, azonban bizonyos módszerek a koffein akár 99,9%-át is eltávolíthatják.

Vannak egészségügyi előnyei a koffeinmentes kávénak?

Vita folyik arról, hogy a koffeinmentes kávénak vannak-e egészségügyi előnyei vagy sem. Sok kávéfogyasztó igazolta, hogy a koffeinmentes kávéra való áttérés vagy legalább a teljes kávéfogyasztás csökkentése után számos tünet, például szorongás, szívdobogásérzés és gyomorpanasz csökkent. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a szokásos csésze kávé a rosszfiú, a túl sok koffein fogyasztás tünetei esetről esetre változnak.

Mivel nincsenek egységes és meggyőző válaszok arra vonatkozóan, hogy a koffeines kávé vagy koffeinmentes kávé fogyasztása negatív vagy pozitív hatással lenne-e az egészségre, javasoljuk, hogy egyeztess az orvosoddal, megengedi e Neked, hogy megidd a harmadik csésze kávédat. Ebéd előtt…

Hogy készül a koffeinmentes kávé?

A kávé koffeinmentesítése a következő három módszer valamelyikével történik: a svájci vizes eljárás, az oldószeres eljárás vagy a szén-dioxid-eljárás. Mindegyik módszer egyedi eljárást alkalmaz a kávé koffeinmentesítésére, ezért megváltoztathatja a kávé ízét. Nézzük részletesebben az egyes módszereket.

Svájci vizes eljárás

A pörköltetlen, zöld kávébabot rendkívül forró vízben (80°C) addig áztatják, amíg a koffein legalább 97%-a el nem távolodik – Európában 99%.

(A „koffeinmentesnek” minősülő szabvány országonként eltérő. Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala szerint a koffeinmentes kávéból a koffein 97%-át el kell távolítani ahhoz, hogy koffeinmentesnek minősüljön. EU-ban a besorolás és a szabványok valamivel szigorúbbak, 99%.)

A Swiss Water Process lehetővé teszi, hogy a kávébab szinte minden ízét és aromáját megőrizze, ellentétben más koffeinmentesítési módszerekkel. Ha a svájci vizes eljárást használják, a vállalat kiemelten hirdeti azt.

Oldószeres módszer

Ez az eljárás a módszernek köszönhetően eltávolítja a kávé ízének és aromájának nagy részét. Víz helyett metilén-kloridot használnak a kávébab pórusainak gőzzel történő kitágítására és a koffein eltávolítására. A babot többször átöblítik ezzel a vegyszerrel, és pörkölés előtt szárítják. Azt mondják, hogy a koffein eltávolítása érdekében a babot akár tucatszor is átöblítik metilén-kloridban.

Ha oldószeres módszert alkalmaznak, a cég többnyire nem hirdeti, hacsak nem bio. Ez a módszer egy viszonylag olcsó módszer a kávé koffeinmentesítésére, és nem igényel hatalmas mennyiségű technológiát, ezért nem sok haszna van ennek a népszerűsítésének.

Szén-dioxid-eljárás

Ha kémiai helyett inkább természetes módszert keresünk a koffeinmentesítésre, akkor inkább ezt az eljárást javasoljuk. Alapvetően vizet adnak a szén-dioxidhoz, így pezsgő víz jön létre, amely mágnesként vonzza a koffeinmolekulákat. Ezt az eljárást gyakran jobb alternatívának tekintik, mint az oldószeres módszert, mivel a keletkező melléktermékek természetesek és újrahasznosíthatók, de mégsem olyan környezetbarátak, mint a svájci vizes eljárás, azaz a Swiss Water Process. Ha a szén-dioxid-eljárást alkalmazták, a vállalat általában hirdeti.

 

Összegezve tehát, akár a koffeinbevitelt szeretnéd csökkenteni, vagy szimplán csak az kávé ízének rabja vagy, remélem mostmár bátrabban mozogsz a koffeinmentes kávék között. Tekintsd meg webáruházunkban elérhető koffeinmentes kávéinkat:

Tovább a Webshopra

Martin Dániel

A kávéblog szerzője:

Martin Dani vagyok, közlés és kávémániás. Mondhatni kávéfüggő. K-val kezdődik, -inre végződik és függőséget okoz a szervezetben, ez a KOFFEIN. Szeretném a kávé világában összegyűjtött tudásomat és tapasztalataimat megosztani Veletek!

A legjobb módja ennek az, ha leírom Nektek. Legtöbbször hétköznapi nyelven, egyszerűen, van, hogy szakzsargonnal kergetve ki mindenkit a világból, ezt megspékelve egy adag humorral és lazasággal.

Időnként pedig a reggeli fekete előtt leírt sorokat egy kanál szarkazmussal kísérve.