Mi az Aeropress?

Foto: bublikhaus www.freepik.com

Az alternatív kávéfőzés

Többféle alternatív főzési mód létezik. Ott a Pour Over, a French Press, és ott van az Aeropress, amely egyre népszerűbb hazánkban is. Az egyik dolog, amit szeretek az Aeropressnél, az az, hogy milyen sokféleképpen lehet főzni vele. Egy dolog biztos; Az Aeropress elkötelezett rajongói szerint ez készíti a legjobb kávét.

Amellett, hogy nagyon könnyen használható,  a működési mechanikája megegyezik a French Press kávéfőzésével . Beletesszük az őrölt kávét, öntünk hozzá forró vizet, megkeverjük, állni hagyjuk egy kis ideig,majd papírszűrőn keresztül a  csészénkbe átnyomva elkészítjük kávénkat.

Szeretném, ha azt tudnám mondani, hogy „Tessék, a következő receptúra kell a tökéletes Aeropress-elé főzött kávéhoz…”, dekeress rá az interneten, és könnyen találsz 20 embert, akik 20 különböző módon készítik el, és mindegyik azt állítja, hogy az általuk használt módszer és receptúra a legjobb.

Tippek FrenchPress kávéfőzéshez:

  • Főzés előtt mindig öblítsük át a papírszűrőt, hogy megszabaduljunk a papír ízétől. Ezzel előmelegítjük mind az AeroPresst, mind a csészénket. Ez különösen fontos kis térfogatúmennyiségű főzésekkor!
  • Ezután adjuk hozzá az őrölt kávét (természetesen a frissen őrölt a legjobb), általában valahol 17 és 22 gramm között. A bátrak akár szemre is mérhetik, aki precíz szeretne lenni, mindenképp érdemes barista mérleget használni hozzá.
  • Egy jó kézi kávéőrlő tökéletes kiegészítő. Az olyan kézi kávédarálókkal, mint a Hario Mini Mill, leveheti az őrlőfejet a tartályról, és közvetlenül az aeropressbe őrölheti.
  • Az őrlemény, azaz az őrlésfinomság egyéni ízlés kérdése. Egyesek szeretik a nagyon finom eszpresszó szerű őrleményt, míg mások a durvább őrleményt preferálják. Az őrlés mérete határozza meg az áztatási időt. Finom, eszpresszószerű őrleménynél általában kevesebb mint két percet vesz igénybe a teljes előkészítés.
  • Miután az őrlemény már az AeroPress-ben van, adjon hozzá egy kevés vizet, amely hőmérséklete 92-95°C között van. Hagyjuk virágozni a kávét. Ezután keverjük össze, és adjuk hozzá a többi vizet.
  • Ezt követően a lehető leghamarabb fel kell tenni a dugattyút, hogy ne csöpögjön át a kávé. Ezután hagyja állni az áztatási idő hátralévő részében.
  • Ha lejár az idő, tegyük átfordítva közvetlenül a csészénk tetejére az AeroPresst. Nem igényel nagy erőt, csak lefelé ható állandó nyomást kell rá gyakorolni.

A fordított módszer

Az egyik legszélesebb körben használt változat a fordított módszerrel történő főzés. Csak fordítsuk fejjel lefelé az egész egységet a szűrő nélkül. A fordított módszer használata megakadályozza, hogy a kávé átszivárogjon a szűrőn.

Ügyeljünk arra, hogy a forró kávé ne folyjon ki mindenhová, amikor átfordítjuk, hogy a kávét elmerítsük a vízben. Ennek a módszernek köszönhetően biztosak lehetünk abban, hogy a csészét fölé tartva ez a folyás nem fog megtörténni.

Ha végeztünk, vegyük le a szűrősapkát, nyomjuk ki a korongot, és egy gyors törléssel vagy öblítéssel tisztára is tudjuk takarítani az egészet. Annak érdekében, hogy a gumitömítés jó állapotban maradjon, mindig teljesen nyomjuk azt át, hogy a tömítés ne legyen nyomás alatt.

Sok embernek ez a módszer a tökéletes kávéfőzés. Méretének és tartósságának köszönhetően tökéletes utazáshoz; különösen, ha minőségi frissen pörkölt kávéval rendelkezik, ha kézi darálóval párosítja.


Martin Dániel

A kávéblog szerzője:

Martin Dani vagyok, közlés és kávémániás. Mondhatni kávéfüggő. K-val kezdődik, -inre végződik és függőséget okoz a szervezetben, ez a KOFFEIN. Szeretném a kávé világában összegyűjtött tudásomat és tapasztalataimat megosztani Veletek!

A legjobb módja ennek az, ha leírom Nektek. Legtöbbször hétköznapi nyelven, egyszerűen, van, hogy szakzsargonnal kergetve ki mindenkit a világból, ezt megspékelve egy adag humorral és lazasággal.

Időnként pedig a reggeli fekete előtt leírt sorokat egy kanál szarkazmussal kísérve.